Vo Východoslovenskom múzeu začína digitalizácia zbierkových predmetov

05.01.2015 Košice

 Košice 5. januára (TASR) – Vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach sa od januára rozbieha plánovaná digitalizácia vyše 4000 zbierkových predmetov, zaradených do národného projektu Digitálne múzeum, ktorý je financovaný z eurofondov. Nasnímané budú predmety z prírodných vied, výtvarného umenia, archeológie, ale aj spoločenskovedných odborov.

"Ide o záverečnú fázu vyše trojročného úsilia kolektívu kurátorov, ktorí vybrali a odborne skatalogizovali reprezentatívnu vzorku väčšiny z 33 zbierkových fondov VSM, ktoré celkovo spravuje takmer 457.000 zbierkových predmetov," uviedla pre TASR metodička digitalizácie VSM Gabriela Klapáčová.

Z prírodovedných zbierok sa do výberu dostalo napríklad 11 druhov vzácnych minerálov, ktoré boli po prvýkrát opísané pre svetovú vedu zo slovenských lokalít. Jedným z najťažších exponátov je 250 kilogramov vážiaca geóda ametystu z Brazílie, ktorá je skvostom prírodovednej expozície Príroda Karpát. Snímanie podstúpi aj nedávno zreštaurovaná tabuľová maľba Posledná večera od Majstra tabúľ z Okoličného z rokov 1506 - 1509, ako aj olejomaľba Sv. Ignáca z roku 1754 od významného talianskeho maliara Giuseppe Bottaniho, ktorého diela možno vidieť aj v kostole sv. Kozmu a Damiána v Miláne. Známy Košický zlatý poklad nezaradilo VSM do digitalizácie, keďže ide o zbierku Historického múzea Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave a je súčasťou dlhodobej výpožičky VSM.

"Prvou etapou digitalizácie bude vizualizácia plošných zbierkových predmetov špeciálnym 2D skenerom v období január - február 2015. Následne od marca budeme pokračovať v snímaní trojrozmerných zbierkových predmetov. Ukončenie digitalizácie vo VSM je plánované v polovici mája 2015," priblížila ďalej Klapáčová. Po tomto termíne budú môcť návštevníci opäť vidieť už zdigitalizované zbierky v stálych expozíciách VSM na Hviezdoslavovej 3, ktoré budú pre verejnosť načas uzavreté.

Unikátny projekt Digitálne múzeum zastrešuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Celkovo je doň zapojených vyše 30 slovenských múzeí a zahŕňa vyše 174.000 predmetov zo zbierok kultúrneho dedičstva.
 

Vyberte región